Tips van mijn oma, zo blijf je gezond!

Tips van mijn oma, zo blijf je gezond!

Follow on Bloglovin

Hoe vaak ben jij ermee bezig, gezond zijn of gezonder leven? Ik bijna dagelijks. Of nee, zeg maar gerust dagelijks. En dat zit ‘m in meerdere dingen. Om te beginnen natuurlijk eten. Ik zorg ervoor dat ik altijd fruit in huis heb en als ik wat slechts gegeten heb tijdens de lunch, probeer ik dit met het avondeten te compenseren. Ook sport is er eentje. Of in ieder geval beweging. Als ik veel gezeten heb denk ik op z’n minst na over het nemen van de trap in plaats van de lift. Ook wil ik drie keer per week sporten. En artikelen in tijdschriften of blogs die over nog gezonder leven gaan (want he, ik leef stiekem best gezond), dan ben ik toch getriggerd. Zoals plantaardig eten, minder zout door bijvoorbeeld sojasaus te gebruiken als vervanger of nieuwe sporten waar je nog fitter van wordt. Niet dat ik er altijd iets mee doe overigens. En soms denk ik wel eens… is dit allemaal wel nodig? Kan ik het niet loslaten? Dat dacht ik kijkend naar een foto van mijn oma (89), die met mijn moeder op Ibiza aan een wijntje zat. Potverdikkie, zo’n mooie leeftijd en nog hartstikke kwiek. Wat heeft oma gedaan om gezond te blijven? En dus vroeg ik het aan de expert. Hier vind je de tips van oma om gezond te blijven*!

Tips van mijn oma om gezond te blijven

Leef!

Het eerste wat mijn oma noemde… leef! Geniet van de kleine dingen in het leven, maar het leven niet te zwaar en oordeel niet teveel over jezelf. Je bent goed zoals je bent en wees daar trots op. Dus heb je een avondje niet gesport, omdat je die ene serie niet uit kon zetten? Don’t feel guilty. Sporten kan morgen ook, je lijf veranderd daar niet 1-2-3- van.

Groente, groente, groente

Cliche misschien, maar eet veel groente. Oma vertelde me dat ze vroeger alles op moest eten dat op haar bord lag en het merendeel hiervan waren groentes. Omdat ze niet veel geld te besteden hadden, aten ze groentes uit de tuin, dus groentes uit het seizoen; ‘veel lekkerder dan al dat gekweekte voer!’. Haar favoriet? Boerenkool…

Ziek? Maak bouillon!

Dit heb ik zelf ervaren. Heb je een flinke griep te pakken? Maak dan kippensoep (of laat dit maken). De bouillon houdt het vochtgehalte op peil en de kip helpt je om aan te sterken. Vroeger toen ik klein was maakte mijn oma dit wel eens. Niet dat na het eten van een om direct beter was, maar het heeft me nooit tegen gestaan (anders dan brood of volledige avondmaaltijden).

Loop, fiets, beweeg

Sporten is leuk, lekker en ja je valt er vanaf (als je het goed doet). Maar beweeg! Mijn oma werkt nog steeds in haar tuin en is dagelijks buiten en in beweging. Doet alles op de fiets en neemt geen taxi of bus. Ze blijft hierdoor hartstikke fit. Dus waarom niet nu al beginnen? Weg met die lift of het openbaar vervoer. Kan je fietsen of lopen? Doen.

Neem af en toe een wijntje…

Met mate, maar geniet. Een wijntje is niet slecht en juist heel erg lekker! Ook hierbij gaf ze weer aan, doe niet al te moeilijk. Als jij een drankje voor, tijdens of na het eten lekker vindt, doe dat gewoon! Daar was ik het nou direct met haar mee eens ;)

Olijfolie als gezichtsreiniger

Eentje waar ik vroeger altijd wat gek van op keek… Mijn oma reinigt haar gezicht namelijk altijd met olijfolie. En dit heeft ze haar hele leven al gedaan. Ze vertelde me dat haar huid daar heel sterk en soepel van blijft. Ook denkt zij dat ze er minder rimpels door heeft opgelopen. En als ik zie hoe ze eruit ziet, snap ik dat! Ik ga het maar eens proberen…

Heeft jouw oma ook slimme tips? Ik ben benieuwd! Deel je ze?

*Tip, vraag het ook eens aan je eigen oma! Je krijgt er erg leuke gesprekken door.