Tips tegen een winterdip

Tips tegen een winterdip

Follow on Bloglovin

Ik hoef maar even om me heen te kijken en ik zie het er weer insluipen… de welbekende winterdip. Geen energie, je bed niet uit willen komen, wallen onder je ogen en je het liefst onder een dekentje op de bank met netflix op willen sluiten. En stiekem merk ik dat dit duiveltje ook bij mij op de loer ligt. Dus, tijd voor een actieplan. Ik heb wat rondgesnuffeld op het fijne web en ben op onderzoek gegaan naar wat je nou kunt doen tegen deze winterdip. Daar zijn een aantal tips uitgerold waar ik as we speak mee aan de slag ben gegaan. Ook nieuwsgierig? Hier deel ik ze met jou!

Tips tegen een winterdip

Tip 1: vitamine D

Een inkoppertje misschien, maar met weinig zonuren kom je al snel vitamine D tekort. Vitamine D zorgt onder andere voor stevige botten, een goede werking van je spieren en helpt het bij het instant houden van een goed imuunsysteem. En dat is in de winter wel prettig, met de griep die altijd op de loer ligt! Extra vitamine D krijg je binnen via vette vis zoals zalm of makreel, eieren of roomboter.

Tip 2: ga naar buiten!

Probeer in de winter zoveel mogelijk naar buiten te gaan. Als het licht is. Ga tijdens je werk ondanks de kou toch even een blokje om. Het blauwe licht schijnt ervoor te zorgen dat je minder slaperig wordt, omdat het de aanmaak van melatonine remt (het stofje dat je juist moe maakt). Ik denk overigens dat dit stiekem wel herkenbaar is… dus; bij twijfel toch naar buiten!

Tip 3: producten met Omega 3

Er is onderzoek* dat aantoont dat omega 3 positief je humeur beïnvloedt. Laat ik daar nou blij van worden! Want ook al ben ik over het algemeen vrolijk, dat vieze winterweer en die donkere dagen willen m’n humeur nog wel eens verpesten. Helemaal als er drukke werkdagen bijkomen, langdurige files en weinig tijd om vrienden en familie te zien. Alleen het typen hiervan maakt al dat ik m’n humeur voel dalen. Dus, snel een handje walnoten of gebroken lijnzaad door m’n bakje yoghurt!

Tip 4: weg met die sugar rush

Hoe lekker producten met veel suiker ook zijn… probeer veel suiker te vermijden. Je kent het vast wel, als je moe bent heb je cravings naar suiker. Ik heb dat vaak in de vorm van dropjes, chocolade en eigenlijk alles wat ik op dat moment maar kan snoepen. Eerst helpt het me, maar eigenlijk al vrij snel heb ik weer een nieuwe toevoer nodig. Omdat het niet werkt en ik me na het eten van veel suiker eigenlijk alleen maar meer moe voel. Dus, vermijd suiker en kies juist voor gezonde producten waar veel energie in zit! Denk aan een energy bar, groente of fruit.

Tip 5: blijf bewegen

Yep… blijf bewegen! Ook al heb je in de winter misschien nog minder zin om naar de sportschool te gaan, doe het toch! Achteraf zal je blij zijn dat je het gedaan hebt. Bewegen is super belangrijk. Je wordt er vrolijker van en het geeft je energie. Tip om makkelijker te beginnen is om bijvoorbeeld direct als je thuis komt uit werk, je sportpak aan te trekken. Het schijnt dat je dan sneller alsnog gaat. En heb je echt geen zin? Pak dan in plaats van de auto vaker de fiets. Alle kleine beetjes helpen!

Heb jij andere tips? Ik ben benieuwd!

 

*Universiteit van Pittsburgh, Omega 3 beinvloed je humeur