Pasta Benedetto Cavalieri

Pasta Benedetto Cavalieri

Follow on Bloglovin

Het is alweer even geleden dat ik door de mooiste dorpjes van Puglia reed. Ik ben dol op Italië, het leven daar (la Patienza; oftewel relax en geniet), de taal (ik spreek het een beetje dus heerlijk om het daar te kunnen oefenen) en vooral het eten en drinken. Lokaal en verser dan vers. Die smaken zijn zo verrukkelijk! Vind je het gek dat de Italianen maar een paar ingrediënten voor hun eten nodig hebben. De smaken zijn al zo sterk van zichzelf dat ze geen smaakmakers nodig hebben. Wat ik steevast doe als ik naar Italië reis, is mijn Italiaanse vriend Victor (die alles maar dan ook alles weet van goed Italiaans eten) vragen of hij adresjes heeft om te bezoeken. Door heel Italië heeft hij kennissen zitten waar hij producten bestelt die hij in NL verkoopt dan wel gebruikt in zijn Osteria in Leiden (ga heen, ge-wel-dig). Dit keer was dat Pasta Benedetto Cavalieri.

Trotse generatie Benedetto

Op bezoek bij de pasta producent die levert aan de grootste chefkoks ter wereld (whoohaa). Met hun inspiratie maakte ik deze simpele, perfect gelukte Italiaanse pasta. Onder het recept vind je meer over pasta zoals pasta hoort te zijn.

Personen: 2
Tijd: 15 mins
Lekker met: een goed glas wijn

Pasta Benedetto Cavalieri

Pasta Benedetto

– 2 kopjes Benedetto Cavalieri Penne Rigate
– 7 trostomaten, gewassen
– Blaadjes van 2 takjes verse basilicum
– Goede olijfolie
– Balsamico azijn

Pasta Benedetto maken

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snij de tomaten een stuk in en leg ze in een ovenschaal (liefst een kleinere, zodat ze dicht tegen elkaar aan liggen). Giet er een flinke scheut olijfolie en balsamico azijn over, zodat ze in ongeveer een halve cm aan olie en azijn liggen. Zet in de oven en laat staan tot ze helemaal zacht zijn. Hak of knip de basilicum blaadjes fijn. Vervolgens maak je nadat de tomaten ongeveer vijf minuten in de oven staan de pasta. De pasta van Benedetto is zo goed, dat je de pasta echt even moet laten koken. Het is namelijk geen pasta die water slurpt alsof het nachten in de woestijn rondgezworven heeft. Dus, breng water aan de kook en kook de pasta in 12 – 13 minuten gaar. Giet af en verdeel over twee borden. Haal de tomaten uit de oven en prak fijn. Meng de geprakte tomaten met de olijfolie en balsamico. Verdeel dit over de pasta en strooi er basilicum over.

Enjoy!

Over Benedetto Cavalieri

Zoals ik al zei, wordt deze pasta door de grootste sterrenkoks ter wereld gebruikt. Denk aan Ferran Adrià, Alain Ducasse en Massimo Bottura van Osteria Francescana. De chef Massimiliano Alajmo schijnt zelfs een recept te opgedragen te hebben aan deze pasta. En dat is terecht! Waar grote pasta producenten zo snel mogelijk pasta willen maken, respecteert Benedetto de oude wijze van pasta maken.

Papa Benedetto legt uit
Benedetto pasta machine
Het mengen van de secuur uitgekozen granen met water, het meng- en kneedproces, het droogproces dat 24 tot 40 uur duurt (i.p.v. twee tot drie uur bij andere grootschalige producenten) en het uiteindelijke rusten van 24 uur. Dit alles maakt dat de pasta een unieke textuur en smaak krijgt.

De pasta van Benedetto Cavalieri bestellen? Dat kan! Bij Cacio e Vino vind je de lekkerste pasta’s van dit huis.