Dit moet je weten over sojasaus

Dit moet je weten over sojasaus

Follow on Bloglovin

Sojasaus, hoe vaak gebruik jij het? Ik heb altijd een flesje in de kast staan, maar ik gebruik het niet zo vaak. Bij noodles of gegrilde kipspiesjes van de barbecue komt de saus steevast uit de kast, maar daar houdt het op. En waarom? Omdat ik me gewoonweg niet bewust was van de veelzijdigheid van sojasaus. Tot nu! Even geleden werd ik uitgenodigd door Kikkoman om de fabriek die in Nederland staat te bekijken en om meer te weten te komen over sojasaus. Dat is gelukt! Hier deel ik alle ins en outs en vind je onderaan een toffe winactie, waarmee je kans maakt op een (overvol!) Kikkoman kookpakket.

Dit moet je weten over sojasaus

Wat is sojasaus en hoe maak je sojasaus?

Iedereen kent sojasaus wel. Maar weet jij ook wat er precies in zit en hoe de saus gemaakt wordt? Sojasaus is een saus uit Azië, gemaakt van vier ingrediënten. Namelijk sojabonen, tarwe, zout en water. Simpel! Dacht ik. Tot ik bij Kikkoman zag hoe dit productieproces in z’n werk gaat. Er zijn namelijk verschillende stappen, een dosis geduld en een geheim ingrediënt nodig om de perfecte saus te maken:

  1. Sojabonen worden geweekt in water, waarna ze op hoge temperatuur gestoomd worden
  2. De tarwe wordt geroosterd, waarna deze flink samengeperst wordt. Zo komt de fermentatie op gang
  3. Het zout wordt opgelost in water
  4. Vervolgens worden de sojabonen en het tarwe gemengd met ‘Kikkoman Aspergillus‘, een soort schimmel speciaal gekweekt door Kikkoman en jawel, geheim!
  5. In een speciale ruimte blijft het geheel drie dagen fermenteren, totdat ‘shoyu koji’ ontstaat. De essentiële basis van sojasaus.
  6. In verschillende tanks wordt de shoyu koji gemixt met een zout in wateroplossing, waar het fermentatieproces verder gaat. Anders dan andere merken duurt dit proces bij Kikkoman enkele maanden. Hier krijgt de saus zijn unieke, rijke smaak en diep donkere kleur.
  7. Als laatste wordt de saus geperst en verfijnd, zodat de pure, echte sojasaus overblijft.

Let op; sojasaus lijkt wellicht op ketjap, maar de basis is absoluut anders. Ketjap is ook gemaakt van soja, maar is een stuk dikker dan sojasaus. Ook is het zoeter en zit er suiker in.

 

Sojabonen

Sojabonen

 

Kikkoman Koji Aspergillus

Kikkoman Aspergillus

Wat kan je eten met sojasaus?

Wat ik echt een ontdekking vond, was de tasting die Kikkoman na het bezoek aan de fabriek deed. Verschillende gerechten waren klaargemaakt met en zonder sojasaus. Bij de gerechten zonder sojasaus was zout als smaakmaker toegevoegd. Uiteindelijk was het verschil in smaak minimaal en bijna niet te merken, terwijl je bij het gebruik van sojasaus dus geen zout eet. Een stuk gezonder dus! 

Omdat de smaakverschillen zo klein zijn, is het voor mij een eyeopener om vaker sojasaus te gebruiken in plaats van zout (niet altijd, want ik vind die grove zoutvlokken soms heerlijk over een gerecht). Denk aan pasta’s, salades, gegrild vlees, een goed stukje zalm of natuurlijk een Aziatisch gerecht. Binnenkort volgen een aantal tips!

Waarom Kikkoman

Kikkoman neemt ten opzichte van vele goedkopere sojasaus producenten tijd voor het productieproces. Waar anderen een fermentatieproces van een paar weken hebben, duurt dit proces bij Kikkoman maanden. Ook wordt er geen gebruik gemaakt van chemische toevoegingen. Het proces is natuurlijk. En een van de leukste ontdekkingen is dat de Kikkoman fabriek in Groningen staat. Ver in het Noorden van Nederland levert de fabriek sauzen over heel Europa, Rusland en Afrika. En zo zijn er meer weetjes! Hierbij op een rij:

 • Het flesje met de rode dop is gemaakt om te doseren. Houd je vinger op een van de gaatjes en je kunt zelf de hoeveelheid bepalen. Wist ik niet!
 • Van grondstof tot uiteindelijk flesje duurt ongeveer 6 maanden. Wow!
 • De Kikkoman aspergillus wordt in Japan gekweekt, Nederland krijgt maar een klein beetje dat hier verder gekweekt wordt. Dit om te zorgen dat de aspergillus ook echt geheim blijft!
 • De diepte van de smaak in sojasaus heet umami
 • Kikkoman is Japans en betekent;

Kikkoman soja

Win een kookpakket!

LET OP! Deze actie is afgelopen.

Om jou kennis te laten maken met de veelzijdigheid van sojasaus mag ik een uniek Kikkoman kookpakket weggeven! Het pakket zit bomvol lekkers en leuks, dus je kunt je lol op. Wat moet je hiervoor doen?

Laat in een reactie hieronder of op Facebook weten welk gerecht jij maakt met sojasaus en wie weet heb jij dit pakket straks in huis! Meedoen kan t/m 30 juni 2017. De winnaar wordt begin juli bekend gemaakt.

Dit bericht is gesponsord door Kikkoman. Mijn mening en ervaring gedeeld in dit bericht is niet opgelegd en van mijzelf.