Ik ga vegan eten!

Ik ga vegan eten!

Follow on Bloglovin

Yes, it’s on! Ik ga twee weken (om mee te beginnen) vegan eten. Waar ik soms nogal impulsief kan zijn in beslissingen die ik maak, is dit een weloverwogen keuze. Ik ben er langzaam naar toe gegroeid. Door het zien, lezen en ervaren van verschillende dingen had ik vorige week ineens de ingeving. En nu ga ik dit doen. Wil ik dit. Twee weken vegan eten. Ik vertel je hier waarom. Mijn ervaringen (en recepten) ga ik bijhouden en met je delen.

Vegan eten

Er zijn dus drie redenen waarom ik deze test begin. Ik ben een flinke bourgondiër, dus het heeft wel een jaar geduurd tot ik merkte dat ik er klaar voor was. Ik ben namelijk dol op een lekker stuk vlees, verse vis of kaasje op de borrelplank. Maar toch… Het begon een tijd terug door mijn moeder. Ze ging ineens volledig over op biologisch eten. Ze was ook de eerste die herhaaldelijk sprak over de afkomst van producten. En waar het begon met ‘al dat gif’ dat op groente gespoten wordt, ging dit over op vlees en vis. Ze haalde dit bij de goede bio slager die precies wist van welk land zijn vlees kwam. Langzamerhand werden de stukjes vlees minder. Minder grote porties en vooral veel minder vaak vlees op tafel. Dit nam ik over. Ging meer nadenken over de oorsprong van eten en alles dat erbij komt kijken.

Vlees eten

Bourgondiër goes vegan…

Dierenleed

De eerste factor, waardoor ik flink minder vlees ben gaan eten, is dierenleed. Steeds als ik in de supermarkt stond zag ik de in een vrachtwagen op elkaar gepropte varkens voor me. Ook heb ik ooit een video gezien waarin je kon zien hoe kuikens geslacht werden. Vreselijk! En kort geleden nog, het filmpje waarin te zien is hoe varkens mishandeld worden in een slachthuis. Het werd heel veel gedeeld, iedereen viel erover. Tot een reactie van iemand me wakker schudde… hoe krom is het dat iedereen over dit filmpje valt, maar over de echte oorzaak gezwegen wordt? Dat zijn namelijk wij met z’n allen. Iedereen die zo ontzettend veel vlees naar binnen werkt. En ja, ook ik deed mee. Buikpijn kreeg ik ervan en zo werd ik in ieder geval flexitariër.

Milieubewust

Terwijl ik steeds vaker vegetarisch begon te eten, wees vriend Floris mij op de Netflix documentaire ‘A Cowspiracy’. Deze documentaire laat zien welke impact de vleesindustrie heeft op ons milieu. Wat een eyeopener en shit… dat wist ik niet.

Koeien

De veeteelt blijft maar groeien…

Een paar facts die genoemd worden:

– 1/3 van ons ijsvrije land wordt ingenomen door vee of voer voor vee, waardoor veel natuur sneuvelt (volgens het World Resources Institute zijn veehouders verantwoordelijk voor 80 procent van de ontbossing in het Amazonegebied).
– 18% van de broeikasgassen wordt veroorzaakt door veeteelt, dat is meer dan de uitstoot van alle transport bij elkaar.
– De landbouw is wereldwijd de grootste verbruiker van water. Een groot daarvan is bestemd voor veeteelt (voor 1 kg aardappelen is 500 liter water nodig, voor 1 kg rundvlees 16.000 liter, bekijk de cijfers hier)
– Slechts 12% van de Nederlandse bevolking weet wat een stukje vlees eten aanricht en welk positief effect het niet eten ervan kan hebben.

Bekijk hier eventueel meer facts.

Interesse, is vegan goed voor je?

Goed, dat meegenomen te hebben maakte dat mijn flexitariër zijnde extra bevestigd werd. Ik at veel minder vlees en wat ik at was van de bio slager. Ook vis liet ik vaker liggen. Niet bewust, inmiddels onbewust. Nam steeds vaker vegetarische burgers (die zijn inmiddels echt lekker!) of at vegetarisch. Salades met groente, fruit en of kaas. Yum! Al kreeg ik ook bij het laatste steeds meer twijfels. Kaas. Oftewel zuivel. Want is dat niet voedsel voor jonge, opgroeiende baby dieren? Kalfjes, geitjes… die zich nog moeten ontwikkelen. Er is geen enkel ander dier dat moedermelk op latere leeftijd weer gebruikt als voedsel. Laat staan moedermelk van onszelf. Dat is toch vreemd? En yes, ook hier zijn er verschillende onderzoeken en aanvechters die aantonen dat het drinken van melk, het eten van yoghurt niet zo goed voor ons is als we denken. Maar, hoe kwam ik als enorme foodlover er nou op om dit lekkere eten aan de kant te zetten en vegan te gaan eten? Simpel. Door het Googlen kwam ik achter verschillende mensen die eenzelfde test gedaan hebben. En wat blijkt, ze geven aan zich na ongeveer twee weken beter te voelen. Meer energie, betere stoelgang, mooiere huid enzovoorts. Dit was de kers. Dat zou betekenen dat naast mijn steentje die ik bijdraag aan het milieu en dierenleed ook iets tastbaars zou kunnen meten. En dat is precies wat ik de komende twee weken ga doen.

Ik houd jullie op de hoogte via Instagram en Facebook en zal hier recepten met jullie delen! Dit was overigens mijn eerste, echt succesvolle vegan pasta :)