Herfst!

Herfst!

Follow on Bloglovin

Het mag dan wel lekker nazomeren en momenteel nog warm zijn buiten, het is toch echt Herfst. En bij de Herfst horen andere ingrediënten waar we nieuwe, heerlijke happen mee kunnen maken. Want ja het mag weer iets zwaarder, niet alleen salades en lichte gerechten. Neehoor, want we kunnen weer wat extra energie gebruiken. En omdat bij de Herfst typische producten horen, vind je hier een kleine selectie. Om je te inspireren met al het lekkers waarmee we dit seizoen aan de slag kunnen gaan!

Bloemkool

Wie kent ‘m niet, de bloemkool! Ik ben dol op bloemkool, liefst zo simpel mogelijk, gekookt met gesmolten kaas en wat nootmuskaat erover. Maar omdat het stiekem een hele veelzijdige kool is, kan je er veel meer mee doen. Eet het als snack, door ze te roosteren met kruiden of simpel als crudite. Maak er puree van of verwerk in een soep. Omdat je bloemkool heel makkelijk klaarmaakt, is het een perfecte groente om op drukke doordeweekse dagen te eten. En naar mijn idee is dat iets dat in ons landje al een tijdje bekend is.

Dit maak je ermee:
Bloemkool als snack
Bloemkool snack_foodblog_eten volgens mij

Siciliaanse bloemkoolsalade
Bloemkoolsalade_foodblog_eten volgens mij

Pompoen
Pompoen
Mijn grote oranje vriend, de pompoen. Van een onbekend rond ding naar een super populaire groente. Populair als decoratie voor in de tuin, als Halloween item of… en dat is in mijn geval het enige waar ik ‘m voor gebruik, als een belangrijk ingrediënt voor verschillende gerechten. Met een zoetige smaak, zachte textuur en gave oranje kleur. Nadeel, z’n jas uitdoen.. ik heb altijd een klein gevecht met deze rakkers voor ik daadwerkelijk ben waar ik wil zijn. Ontdaan van de schil en pitten en gesneden. Gelukkig is de beloning groot. Maak er uiteindelijk pompoensoep van, verwerk in salades of rooster ze als bijgerecht. En tip, gooi de pitten niet weg maar maak ze schoon en maak er geroosterde pompoenpitten van. Lekker!

Dit maak je ermee:
Geroosterde pompoenpitten
Geroosterde pompoenpitten_foodblog_eten volgens mij

Pompoensoep met appel
Pompoensoep_foodblog_eten volgens mij

Waterkers
Waterkers_foodblog_eten volgens mij
Waterkers heeft een heerlijk frisse en licht scherpe smaak, een beetje peperig. Lekker als salade, soep, of garnering van vlees of pasta’s. Ik merk dat waterkers lang niet bij elke supermarkt te verkrijgen is, wat jammer is! Maakt dus dat je er soms voor om moet fietsen. Maar, voor de smaak is dat soms zeker de moeite waard. Je kan de groente ongeveer een dag koel bewaren, dus ik gebruik het altijd op de dag dat ik het gekocht heb. Dan weet je zeker dat het vers, knapperig en smaakvol is.

Dit maak je ermee:
Waterkers, courgette & feta salade
Waterkerssalade_foodblog_etenvolgensmij

Omelet met waterkers & olijven
Waterkers recept_foodblog_ eten volgens mij

Vijgen
Vijgen_foodblog_eten volgens mij
Een heerlijke fruitsoort en een van mijn favo’s. Ze herinneren mij aan mijn vakantie naar Ibiza, waar ze bij het ontbijt af en toe verse vijgen serveerden. Buiten in het zonnetje op het terras, wakker worden met een kop koffie, verse jus en een broodje met verse vijgen, jam en kaas. Ze zijn zoetig van smaak en hebben een volle structuur. Je kunt  de pitten eten en als ze goed vers zijn zelfs de schil. Combineer de zoetige vijgen met pittige tegenhangers, zoals rauwe ham of geitenkaas.

Dit maak je ermee:
Salade met geitenkaas, bietjes & vijgen
Surprisingly good! Salade met geitenkaas, bietjes & vijgen

Gegrilde vijgen met honing mascarpone
Gegrilde vijgen met honing mascarpone_foodblog_eten volgens mij

Rode bieten
Bietjes_foodblog_eten volgens mij
Een wortelsoort met een super mooie rode kleur. Er zijn zowel zomer- als winterbieten. De wintervariant is groter dan de zomerbiet en kan je langer bewaren (gekoeld soms een paar weken). Belangrijk bij rode bieten is dat ze stevig zijn. Zijn ze zacht, dan worden ze oud. En net als de pompoen kan je er heel veel mee! Kook ze, gebruik ze door salades of in een stamppot. Ik koop vaak de al geschilde en gesneden bietjes. Als je hele bieten koopt vind ik het best een hele klus om ze ‘rode handen vrij’ schoon te maken. Ze geven nogal af en dat mijd ik liever.

Dit maak je ermee:
Dip van geroosterde bietjes
Dip van geroosterde bietjes_foodblog_eten volgens mij

Cantharellen
Cantharellen_foodblog_eten volgens mij
Ik heb het geluk gehad op te groeien in Drenthe. Mijn moeder woont aan de rand van een groot bos, waar in deze tijd veel paddenstoelen te vinden zijn. Met een kenner gingen we op pad om onze zakken te vullen. Een kenner is nodig, want er groeien veel paddenstoelen die je absoluut niet kunt eten! Daarnaast heb ik een tante in Frankrijk wonen, middenin de Bourgogne. Waar je net als in Drenthe, alleen dan nog meer, geel goud vandaan kunt halen. Ik vind cantharellen een van de lekkerste paddenstoelensoorten, met een fruitige geur en peperachtige smaak. Bij de meeste supermarkten zijn ze inmiddels ook te vinden, al is dat soms in een mix met verschillende soorten paddenstoelen.

Dit maak je ermee:
Pasta met cantharellen
Pasta met cantharellen_foodblog_eten volgens mij

Salade met cantharellen, bacon & blauwe kaas
Salade met cantharellen

ENJOY, HAVE A HAPPY HERFST!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *