Freekeh

Freekeh

Follow on Bloglovin

Onlangs is de Albert Heijn in mijn wijk volledig verbouwd waardoor het assortiment van de winkel veel groter is geworden. Toen ik deze Albert Heijn na de heropening voor het eerst bezocht was dit voor mij dan ook een feestelijke happening waarbij ik ongeveer een uur weg ben geweest voor enkel een paar boodschapjes (bedenk je dat deze Albert Heijn op 10 minuutjes loopafstand is van mijn huis). Tijdens mijn dwaaltocht door de nieuwe winkel stuitte ik op een voor mij nog onbekend product; Freekeh. Dit moest ik hebben!

Freekeh (spreek uit als: freak-eh), wat is dit eigenlijk? Freekeh is een tarwe die geoogst wordt wanneer deze nog jong is. Hierna wordt de tarwe gedroogd, in brand gestoken en tegen elkaar schoongewreven waarna er kleine stukjes ontstaan. Het op deze manier drogen en branden geeft de tarwe een nootachtige smaak. Iets wat deze tarwe uitzonderlijk maakt van rijst, couscous of quinoa.

Naast de uitzonderlijke smaak heeft Freekeh ook vele gezondheidsvoordelen (yeey!). Ten eerste behoudt dit product meer voedingstoffen (eiwitten, vezels) doordat de tarwe geoogst wordt wanneer deze nog jong is. Door het hoge vezelgehalte (het bevat twee keer zoveel vezels als quinoa) geeft Freekeh langer een vol gevoel waardoor je ook minder snel zult grijpen naar tussendoortjes. Ook zorgt de tarwe voor een langere energietoevoer doordat dit product een lage glycemische index bevat. Dit wil zeggen dat de koolhydraten langzaam worden afgebroken en glucose geleidelijk aan het bloed wordt afgegeven waardoor er dus een langere tijd voor energietoevoer wordt gezorgd.

Een ander voordeel van dit graanproduct is de snelle en gemakkelijke bereiding. Binnen een halfuurtje toverde ik dit gerechtje op tafel!

Frisse aubergine & paprika freekeh met dadels*
Bereidingstijd: ±25 min
Voor 2 personen

Recept met freekeh, Ela

Ingrediënten
– 200 gram freekeh
– 3 eetlepels olijfolie
– 1 teentje knoflook
– 1 rode ui
– 1 rode peper
– 1 grote aubergine
– 1 rode paprika
– Een handje verse peterselie
– 4 (zachte) Sukkari dadels in fijne stukjes gesneden
– 80 gram feta in blokjes gesneden
– Een handje notenmix

Freekeh, recept met freekeh, freekeh recept, gerecht met freekeh

Bereidingswijze
Doe de freekeh met 1 liter kokend water en 1 eetlepel olijfolie in een pan en laat 15 minuten koken (freekeh na het koken goed afgieten en even laten afkoelen!). Snijd de knoflook, rode ui en rode peper fijn. Verhit een koekenpan met de overige eetlepels olijfolie en fruit hierin de knoflook, rode ui en rode peper. Snijd ondertussen de aubergine in kleine blokjes en voeg deze toe. Doe vervolgens hetzelfde met de rode paprika. Aubergine/paprikamengsel regelmatig omscheppen. Snijd de peterselie fijn en voeg deze na 7 minuten aan de groenten toe. Verdeel vervolgens de dadels over het mengsel en laat dit ongeveer nog 1 minuut op het vuur warm worden. Haal vervolgens de pan van het vuur en verdeel, samen met de freekeh, over de borden. Bestrooi dit met de feta en de notenmix.

Geniet ervan!

*Ik gebruikte Yogi & Yousef ’s Sukkari dadels. Dit zijn de zachte, unieke dadels van Yogi & Youssef. De zachte textuur van deze dadel maken deze geschikter dan de hardere dadels op de markt (vind ik) voor het gebruik in gerechten doordat de zachte textuur als het ware samensmelt met de andere ingrediënten. Een ander mooi aspect aan de dadels van Yogi en Youssef vind ik de unieke manier van werken van dit bedrijf. Dit bedrijf is ontstaan uit een vriendschap tussen de Nederlandse Yogi en de Saoedi-Arabische Youssef. Er wordt in Saoedi- Arabië direct samengewerkt met de boeren en als de dadels niet door de keuring komen (ja, ze moeten wel écht zacht zijn) worden deze gedeeld met de voedselbank. Zorgzaam voor de smaak en zorgzaam voor de medemens!

Over Ela
Ela studeert ‘Voeding en Diëtiek’ aan de Hogeschool in Amsterdam. Vanuit haar studie en passie deelt ze de laatste trends op de voedingsmarkt en vertelt ze meer over de achtergrond van verschillende producten. Hier vind je al haar blogs.