10 vragen aan… Julius Jaspers

10 vragen aan… Julius Jaspers

Follow on Bloglovin

We hebben weer een inspirerend persoon gevraagd om ons een kijkje in zijn leven te geven. We stelden dit keer 10 vragen aan Julius Jaspers! De chefkok bekend van onder andere het tv-programma Topchef, boeken als Smart Cooking en de BBQ bijbel en verschillende restaurants als Julius Bar & Grill en mijn favoriet, Happyhappyjoyjoy. Sinds een week is zijn nieuwe boek uit, namelijk het ultieme Hamburgerboek. Dus tijd om deze topper eens een paar vragen te stellen. En pssst, je kunt het ultieme hamburgerboek winnen! Kijk onderaan dit item hoe.

10 vragen aan… Julius Jaspers

Wat is je eerste culinaire herinnering?

Coquilles st jacques met Noilly Prat, lamscarbonaadjes en chocolademousse toe, bij Bistro Klein Paardenburg in Ouderkerk aan de Amstel. In die tijd, onder leiding van Paul Fagel in de keuken en zijn broer Ton aan de voorkant was dit een wereldzaak. Doordat wij in Ouderkerk woonden en mijn ouders enorme foodies waren aten zij daar vaak en mochten wij af en toe mee, ik denk vanaf een jaar of 7

Waar komt je interesse in deze wereld vandaan?

Ik denk dat die met de paplepel is ingegoten. Mijn ouders waren dol op eten, mijn moeder schreef erover in de Elegance, waar mijn vader dan weer de fotografie van deed. Alle reizen en vakanties stonden in het teken van eten, met het rode boekje (Guide Michelin) in de hand trokken wij door de landen van Europa, vooral Frankrijk.

Wat is het leukste aan je werk?

De diversiteit, elke dag is anders. Ik werk veel aan mijn restaurants, ter plekke of vanuit mijn kantoorplek, ontwikkel receptuur voor o.a. de Kookfabriek, waar ik ook workshops geef, werk eigenlijk altijd wel aan een nieuw boek (mijn Hamburgerboek, boek 12, is net uit) en organiseer in oktober Butcher’s Heaven, een event over vlees in de grote markthal op de Centrale Markt in Amsterdam.

Foto Julius Jaspers

Hartig of zoet?

Hartig, anytime

Zelf koken of uit eten?

Tja da’s een lastige. Ik vind zelf koken heerlijk, er is niets leuker dan voor andere mensen te zorgen en daar hoort food&wine zeker bij. Het valt me wel op dat als ik niet zelf kook ik meer geniet van het eten, misschien omdat ik te kritisch ben op wat ik zelf maak, of omdat ik na een dag mise en place gewoon moe ben. We doen dan toch uit eten, in Julius bar&grill of Happyhappyjoyjoy, mijn “eigen” zaken, of gewoon lekker ergens anders, want ik moet natuurlijk ook zien en proeven wat de vrienden doen.

Wat is je favo gerecht? En… wil je het recept met ons delen?

Ik ben helemaal in de hamburgers momenteel, met mijn nieuwe boek en zo, dus het wordt de Julius bar7grill burger, the original zogezegd, met getoast witbrood, delicious!!

Het ultieme Hamburgerboek

Wat is onmisbaar in de keuken?

De beste producten en goed gereedschap, maar bovenal liefde, houd dat maar aan, liefde!

Wat is volgens jou de trend van dit moment?

Groen-groen-groen, en laat ik daar nu helemaal gek op zijn. Neem mij maar mee naar Niven of Bak, 2 geweldige restaurants waar groente in de spotlights staan

Missen we in NL nog iets op culinair gebied?

Missen niet, die tijd is al 20 jaar voorbij, we doen het waanzinnig in Nederland vergeleken met andere landen. Wat nog een beetje jammer is, maar dat wordt wel steeds beter, is dat het besef dat horeca, witte of zwarte brigade, echt een vak is, een ambacht, iets waar je trots op mag zijn. Het gaat al een stuk beter. Veder missen we niets, we hebben mooie producten in eigen land, veel creativiteit en gelukkig ook steeds meer mannen vrouwen die daar mee om weten te gaan zonder dat ze alleen maar grote chefs imiteren.

Wat is je grootste wens/ droom?

Heb ik niet echt, ik ben superhappy zoals het nu gaat, en daar heb ik ook hard aan gewerkt, en nog. Als ik het rustiger aan zou gaan doen (mijn vrouw begint nu heel hard ja te knikken) zou ik het leuk vinden om een paar keer per week voor een man of 8 heel lekker te koken, hele mooie wijnen te schenken en ze daar van te laten genieten. Een soort table d’hote, echt zonder compromissen.

Julius Jaspers ultieme hamburgerboek

Vers van de pers, net een week uit. Het nieuwe ‘Hamburgerboek’ mag niet ontbreken in je kast als je dol bent op hamburgers. En wie is dat nu niet? Met dit boek kan je, geen grap, meer dan 1,5 miljoen verschillende hamburgers bouwen, whieeehoo! In het boek vind je verschillende buns, toppings en sauzen waarmee je de meest lekkere en creatieve combinaties kan maken. Wil je dit niet? Dan staan er 52 kant-en-klare burgers in samengesteld door Julius Jaspers zelf en bevriende collega’s uit het vak. Yay!

Hamburger uit het ultieme hamburgerboek - Julius Jaspers

WINNEN! 

LET OP: Deze actie is afgelopen.

De winnaar is: Maarten Thijs. Gefeliciteerd! Stuur ons snel je adres en je krijgt het boek thuisgestuurd.

Het ultieme hamburgerboek winnen? Dat kan! Doe mee aan de EVM Facebookactie. Tag in een reactie degene met wie jij het liefst een hamburger eet en waarom. De winnaar maken we uiterlijk eind mei bekend!